Over Onze Producten
Of je nu met rauwe producten een avond maaltijd gaat bereiden, voor de kant-en-klare producten gaat voor gemak of aan het mealpreppen bent voor de komende dagen: met Muscle Meat producten gaat het ontzettend snel en gemakkelijk. Binnen 5-10 minuten heb je met de Muscle Meat producten altijd wel iets moois op tafel. Vergelijk de kg prijzen met de reguliere supermarktprijzen en zie hoe ontzettend goed je uit bent, naast de kwaliteit en het gemak dat je er voor terug krijgt..
Maaltijden bereiden met rauwe producten
Staat er in de titel van het product ‘(rauw)’, dan weet je dat je het product nog moet bereiden. Dit gaat over onze rauwe vleesproducten. Denk hier bv aan onze Low Fat gehakt of de Rauwe kipfiletblokjes. Deze producten ontdooi je (koelkast of met verpakking en al in koud-lauw water) en vervolgens bereid je het in de pan, magnetron, airfryer etc. Recepten en inspiratie met onze rauwe producten kun je op de volgende pagina vinden: Recepten
Maaltijden bereiden met kant-en-klare producten
In tegenstelling tot de kant-en-klare maaltijden van de supermarkten, hebben wij een een groot assortiment aan kant-en-klare losse voedingsmiddelen. Zodoende kun je jouw maaltijd naar eigen keuze samenstellen, zonder vast te zitten aan een bepaalde hoeveelheid van een voedingsmiddel. Staat er in de titel van het product iets als ‘kant-en-klaar’, ‘gekookt’, ‘gestoomd, ‘gerookt’, dan weet je dat het na ontdooien en/of opwarmen meteen kunt eten en er dus niks meer aan hoeft te doen. Op de volgende pagina kun je alle kant-en-klare producten vinden: one-minut-mealprep. Bekijk die video op de pagina en er gaat een wereld voor je open!
Kant-en-klare maaltijden
Wil je een keertje helemaal niks doen? Kies dan voor onze diepvries high protein meals .
Kwaliteit is relatief. Niet iedereen hecht even veel waarde aan een stuk vlees wanneer hij/zij beweert: dit is kwaliteitsvlees. Iemand die in een restaurant eet noemt kwaliteit wanneer het vlees mals en peesvrij is, om genotsredenen. Iemand anders vindt biologisch vlees dan weer meer kwaliteitsvol, om gewetens redenen. Het is daarom belangrijk om te weten wat wij verstaan onder het begrip kwaliteit en hoe wij deze kwaliteit garanderen.
1: Gezond (microbiologisch)
Wij hechten er als bedrijf veel belang aan dat ons vlees gezond is. We benaderen dit vanuit een microbiologisch perspectief: wordt regelgeving omtrent antibiotica nageleefd, wordt de gemiddelde hoeveelheid zware metalen per gram product opgevolgd etc etc. Anders gezegd: of alle producten die wij verkopen onder de NL en Europese wetgeving vallen. Deze microbiologische lab testen worden opgevraagd door ons voordat een product wordt gekocht.
2: Geen toevoegingen aan onze pure rauwe vleesproducten (vet, water, onnodige e-nummers)
Ten tweede verstaan wij onder kwaliteit dat er na slachting met het pure vlees (runderkogelbiefstukken, gehakt, kipfilets, paardenvlees etc.) niets meer gebeurt. Wij testen regelmatig ook onze eigen producten in het lab om dit te controleren. Dit is misschien wel de hoofdreden dat wij eigen (Muscle Meat) producten zijn gaan ontwikkelen. Het is bv. niet ongebruikelijk dat er tot 30% water en vet is toegevoegd aan rauwe producten die u in de supermarkt of bij de slager vindt.
3: Mals en peesvrij
Als laatste punt vinden wij dat het product goed te eten moet zijn. Is de biefstuk mals, is het vlees vrijwel peesvrij, verliest de kipfilet van nature niet zodanig veel vocht dat het vlees taai wordt, zijn onze rauwe kipfilet blokjes vet vrij ect. Bij elke batch worden er verscheidene porties ontdooid, bereidt en geproefd voordat het verkocht wordt.
Op onze website is bij elk diepvriesproduct aangegeven hoe dit product verpakt wordt.
Muscle Meat kent wat betreft haar bevroren producten twee soorten verpakkingen:
1: Vacuüm verpakte producten
Vacuüm verpakte producten zijn producten die per portie vacuüm worden verpakt en daarna ingevroren. Bijvoorbeeld: 1 kg low fat gehakt bestaat uit 5 individueel vacuüm verpakte porties van 200 gr en bv 1kg hamburgers bevat 7 porties van elk 150 gr. Let op: u hoeft niet beperkt te zijn tot deze porties! Onze producten (uitgezonderd vis: 2 dagen) blijven na ontdooiing 4 dagen houdbaar in de koelkast. Het is dus mogelijk om een deel van de portie meteen na ontdooien te gebruiken en het overschot in de koelkast te bewaren voor een later moment. (U kunt er dus bijvoorbeeld voor kiezen om een pakje gehakt te ontdooien en slechts 100 gr te gebruiken en de rest in de koelkast te bewaren voor een andere dag.)
Het is mogelijk dat u, ondanks de grote zorg en aandacht die wij aan onze producten besteden, toch een verpakking ontvangt die niet meer vacuüm is, maar wel bevroren. Het is dan niet nodig u zorgen te maken over de houdbaarheid van het product. De versheid wordt immers voornamelijk gegarandeerd door het invriezen. Vacuüm verpakken is simpelweg een extra maatregel om het product zo vers mogelijk te houden en plaats te besparen in uw vriesvak. Verpakkingen die niet meer vacuüm zijn, kunt u het beste gewoon in de koelkast laten ontdooien.
2: Zakken met IQF ingrediënten.
IQF (Individual Quick Frozen) is een verpakking waarbij de ingrediënten los van elkaar ingevroren worden (denk bijvoorbeeld aan onze verpakkingen met groeten, rijst of aardappelen). Dit verpakkingsproces zorgt ervoor dat u makkelijk kan portioneren. De rest bewaart u gewoon terug in de vriezer (let er wel op de verpakking na gebruik terug goed te sluiten om vriesbrand (uitdroging) te voorkomen).
Kant-en-klaar
Dit betekent dat het product volledig bereid en gegaard is. Het is niet nodig om het verder te laten garen. Ontdooien, direct eten of eerst opwarmen is voldoende! Dit bespaart ontzettend veel tijd in de keuken. Maaltijden bereiden in de gewenste hoeveelheden was nog nooit zo simpel!
Voorgekookt
Dit betekent dat het product geblancheerd is. Blancheren (kort koken) heeft als doel het product te reinigen: het verwijderen van ongewenste bacteriën en kiemen. Het product wordt hierdoor beetgaar. Op die manier kunt u zelf beslissen hoe gaar u het product wilt consumeren.
Er zijn twee goede manieren om de producten van Muscle Meat te ontdooien:
De eerste manier is om het product een avond op voorhand in de verpakking in de koelkast langzaam te laten ontdooien. Omdat de producten tot vier dagen na ontdooien goed blijven in de koelkast kunt u ervoor kiezen een aantal pakjes tegelijk te ontdooien en deze de komende dagen te eten.
De tweede manier is het product in de verpakking in koud water te laten ontdooien. Deze manier is sneller en duurt afhankelijk van het product 30-45 minuten. Gebruik hiervoor geen warm of heet water. Vlees ontdooit heel snel. Wanneer het temperatuurverschil tussen het bevroren vlees en de temperatuur van het water te groot is, gaat het ontdooien ten koste van de kwaliteit van het vlees.
Verse groenten in de supermarkt hebben vaak reeds een lange weg achter de rug. Tussen oogst en verkoop zit al snel twee weken, waardoor het vitaminegehalte sterk daalt. Ook worden producten geoogst wanneer ze nog niet het toppunt van hun vitaminegehalte hebben bereikt, omdat de producten rijp moeten zijn (en niet overrijp) wanneer ze in de rekken belanden, en het transport tijd in beslag neemt. Bij groene bonen bijvoorbeeld daalt het vitaminegehalte met bijna de helft na 15 dagen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam naar voren dat diepvriesgroente vaak meer vitamines bevat dan verse groente. Een mooi kort samenvattend filmpje over vers VS diepvries is hieronder te bekijken:
Gekalibreerde en niet-gekalibreerde producten.
Vrijwel al onze producten hebben een gekalibreerd gewicht. Dit betekent dat wanneer er bv 5 x 200 gr staat, de verpakking een maximale toegestane afwijking mag hebben van ±5%. We zullen er altijd voor zorgen dat het totale gewicht (in dit geval 1 kg) van het product klopt. Vaak ligt het zelfs iets hoger. Enkele producten, zoals onze gerookte kipfilets en varkenshazen, hebben een niet-gekalibreerd gewicht. Dit betekent dat bv de ene gerookte kipfilet 130 gr weegt en de andere 180 gr. Wij wegen bij dit soort producten altijd alles na voordat het naar u verzonden wordt, zodat het totale gewicht klopt. Onze groenten-, fruit- en koolhydraatproducten zullen (op een enkele gram na) het gewicht hebben dat op de verpakking wordt aangegeven.
Uitlekgewicht, bereid gewicht en voedingswaarden
Om te weten welke voedingswaarden je consumeert, is het bij diepvriesproducten van belang dat er wordt uitgegaan van het gewicht van het voedingsmiddel in bevroren toestand. De reden hiervoor is simpel: welk voedingsproduct je ook ontdooit, er zal altijd water vrijkomen, waardoor de samenstelling van het product lichtjes wijzigt. Echter, de macro’s (eiwitten, koolhydraten en vetten) blijven na het ontdooien en na het bereiden van het product ongewijzigd, ook al treedt tijdens het bereiden vochtverlies op. Anders gezegd: Wanneer je een product ontdooit dat 200 gr in bevroren toestand weegt, zal je altijd de voedingswaarde van die 200 gr consumeren, ongeacht het gewicht na het ontdooien en bereiden. Een mooi voorbeeld hiervan is Beef Jerky. Hiervoor wordt 300 gr biefstuk in de oven gelegd om te drogen totdat het nog maar 100 gr weegt. Labtesten tonen aan dat de gedroogde 100 gr (beef jerky) nog steeds dezelfde voedingswaarde heeft als de verse 300 gr biefstuk, aangezien er enkel water is verdwenen uit het vlees door het droogproces.
Vis uitlekgewicht
Bij visproducten wordt er vaak gebruik gemaakt van een zogeheten glacering. Dit is een laagje water dat om de vis heen gevroren wordt (ca.10% van het totale gewicht) om de vis te beschermen. Vis is namelijk tijdens het transport erg kwetsbaar. Zo voorkomt men bv dat een pangasius filet doormidden breekt tijdens het transport. Wij zorgen er met onze etikettering voor dat u niet voor dit water betaalt.
Bij het bewaren van de diepvriesproducten in uw vriezer is het van belang dat de verpakking na openen steeds opnieuw goed gesloten wordt. Doet u dit niet, dan kan er vriesbrand optreden. Vooral bevroren rauwe kipfilets zijn hier gevoelig voor aan. Vriesbrand ontstaat wanneer de buitenste laag van het product ontdooit en een warme luchtstroom (wanneer u de deur van de vriezer vaak open en dicht doet bijvoorbeeld) langsheen het product zorgt voor uitdroging van de laag en deze wit uitslaat.
Bij zowel het ontdooien als het bewaren van een product is het van groot belang het voedingsmiddel steeds goed af te dekken om uitdroging te voorkomen.
Visproducten dienen binnen 2 dagen na ontdooiing genuttigd te worden en vlees-, groente-, fruit- en koolhydraatproducten binnen vier dagen. Onze vloeibare ei-producten blijven na ontdooiing een week goed.