Noorse Zalmfilets op huid – 5 x 200G (Premium middenstuk) (Rauw)

1000g
portie 100-200g
20.95 / kg
1 Vriespunten

20.95

90 op voorraad

Met dit Muscle Meat product bestel je de hoogst mogelijke kwaliteit zalm: het premium middenstuk. Vanuit Noorwegen komen de zalmen binnen in Nederland bij onze partner. Onze partner kiest voor ons speciaal de beste stukken van de zalm uit. Dit zijn de midden stukken en dus niet bij de stukken van de staart. Elke kilo die koopt is dus het beste stuk van de zalm en dat proef je!

Deze zalm wordt normaliter gebruikt voor verse zalmfilet die voor ± €25/kg te koop ligt in de supermarkten, maar voor Muscle Meat speciaal 5 keer per 200 gr gesneden, snel ingevroren voor slechts €20,95 per kilo. De kwaliteit is hierdoor zeer hoog en dat is aan de volgende eigenschappen te merken:

  • Het bevat tot 4x maal meer goede vetten (11,9 gr vet) dan diepvries zalm uit de supermarkt (3,0 gr).
  • De smaak, geur en structuur is gelijk aan verse zalm.
  • Geen glacering/uitlekgewicht, 100% zalm. Er is geen water toegevoegd.
  • Geen andere toevoegingen: E-nummers, smaakversterkers, water of vetten

Let op: Graatjes kunnen voorkomen. Het gebeurt zeer zelden dat een graatje gevonden wordt. Excuses als je deze vindt

PRODUCTINFORMATIE

  • Lekker: mooie roze, zachte, vettige vis.
  • Voordelig: Scherpe prijs/kwaliteit verhouding
  • Glacering: 0% (geen water om het product heen gevroren, 1kg product = 1kg product)
  • Geen extra toevoegingen: E-nummers, smaakversterkers, water of vetten
  • Makkelijk: handige portieverpakking (200gr).
  • Hygiënisch: direct gesneden, verpakt en ingevroren in de fabriek
  • Gecertificeerde herkomst: Noorwegen (Salmo Salar)

Bereiding

Bak de zalmfilet eerst op de huid ca. 3-5 minuten tot dat de huid los laat. Keer hierna de zalmfilet om en bak het nog een ca. 2 minuten. Gebruik PAM spray / boter / olijfolie etc om de zalm niet te laten plakken aan de pan.
Oven: Hoe lang hangt af van de dikte. Een zalmfilet van 2,5 cm dikte moet ongeveer 10 minuten in de oven op 200 graden. Je kan de zalm in de oven altijd afdekken met aluminiumfolie, dan gaart hij iets sneller.
Airfryer: ontdooit +-11 minuten op 180 graden. De mooiste manier is de zalmfilet op zilverfolie te leggen, vervolgens te kruiden, dan de folie dichtvouwen. Vervolgens 11 minuten op 180 graden. Door de folie stoomt de filet dan gaar in zijn eigen vocht, waardoor de filet extra mals wordt.
Let op: Uit veiligheidsoverwegingen adviseren we om het product goed te doorbakken en de handen te wassen na het bereiden.

Ingrediënten

Zalmfilet

Allergie-informatie

GEEN

Oorsprong

Informatie vanuit Noorwegen zelf: https://salmar.extend.no/export/salmar/Policy/docs/doc_7822/index.htm

Zalm kwam oorspronkelijk alleen in de noordelijke wateren voor, maar door uitzetting en kweek is zalm nu over de hele wereld verspreid. De meeste zalm wordt tegenwoordig gekweekt waarbij de natuur zoveel mogelijk wordt nagebootst.

In Noorwegen heeft men complete meren en fjorden afgesloten om zalm te kunnen kweken. Zalm wordt in de rivier geboren en trekt daarna naar zee. Daar blijft hij 4 tot 7 jaar vertoeven om vervolgens weer terug te keren naar de rivier waar hij voor voortplanting zorgt.

Hier is inderdaad veel om te doen geweest in het nieuws en tijdens de onderhandelingen hebben wij het ook uitgebreid over gehad met de leverancier. Noorwegen is erg goed bezig en er is dan ook gekozen voor een leverancier daar die het Global G.A.P. certificaat heeft. GAP = Good Agricultural Practice, een wereldwijde organisatie die streeft naar duurzame landbouw. Het is een initiatief van supermarkten die gehoor wilden geven aan de toenemende bezorgdheid onder consumenten over de veiligheid van landbouwproducten, maar ook kweekvis. Hierbij wordt onder andere erg op voeding en antibiotica gelet.

Het betreft hier gekweekte zalm uit Noorwegen door gecertificeerde kweekbedrijven met GlobalGAP. Deze bedrijven hebben een duurzame kweek, met aandacht voor het milieu, diervriendelijkheid, voedselveiligheid, sociale omstandigheden en antibiotica gebruik. In Noorwegen is het de bedoeling dat het woord duurzaam straks wegvalt, omdat dit vanzelfsprekend moet worden.

In het Nederlandse onderzoek, dat in opdracht van Voedsel en Waren Authoriteit (VWA) door Rikilt in 2008 is uitgevoerd komt kweek zalm beter er uit dan wilde zalm. Hierbij is gekeken naar dioxines, PCBs, zware metalen en antibiotica. Als conclusie kwam naar voren dat het gehalte contaminanten (stoffen die onbedoeld in levensmiddelen aanwezig kunnen zijn en worden ook wel verontreinigingen genoemd) in kweekvis heel laag lag, ruim beneden de wettelijke normen, en opvallend genoeg ook veel lager dan de gehalten die gevonden worden in wild gevangen vis. Voor dit laatste is wel een verklaring. Zalm staat boven aan de voedselketen en eet alles wat hij wil. Hierdoor raakt hij eerder vervuilt dan kweek zalm waar het voer gecontroleerd is.

De stelling dat kweekvis ongezond zou zijn, vanwege de hogere gehalten met contaminanten, gaat dus zeker niet op. Gezien de hogere gehalten in wild gevangen vis, kan kweekvis misschien zelfs als meest gezonde keuze bestempeld worden. Dit kan komen doordat wilde zalm alles eet wat hij vindt (eetbaar) in de natuur (ongecontroleerd) i.p.v. zalm in een afgezet stuk in de Fjorden waar geen voer vanuit de zee gegeven wordt maar gecontroleerd voer door ons mensen.

Microbiologisch zijn de zalmfilets altijd prima in orde. De zalm wordt vers gesneden en direct gevacumeerd gevroren.

Als laatst nog twee afleveringen die over kweekzalm gaan uit Noorwegen waar onze vandaan komt: https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/02-05-2013/KRO_1612625 . Bij 12:30 zie je hoe de zalm leeft en bij 24 min geeft de laborant aan dat ze onderzoeken op antibiotica zware metalen etc. De uitslag hiervan is op 23 minuut te zien in deze aflevering: https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/23-05-2013/KRO_1615395

Elk product van Muscle Meat bevat een label met de exacte houdbaarheid informatie. Het product blijft indien ingevroren tot een jaar houdbaar. Wanneer u een bevroren verpakking in de koelkast neerlegt raden wij aan de zalmfilet binnen 3 dagen te bereiden en te eten.